Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut o întâlnire inedită cu copiii din centrele de plasament aflate în structura DGASPC.

În urmă cu trei ani s-a încheiat un protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii prin care li s-a permis accesul magistraţilor în şcoli şi licee, iar elevilor li s-a permis accesul în instanţe şi parchete. Scopul acestei relaţionări este dobândirea de către copii a unor cunoştinţe elementare despre drepturi, obligaţii, legi şi justiţie, menite să prevină comiterea faptelor ilicite, să îmbunătăţească relaţiile sociale pe care le au copiii în cadrul familiei, unităţilor de învăţământ şi în alte medii pe care le frecventează, dar şi să îi orienteze în carieră.

Pentru punerea în aplicare a acestui protocol şi în judeţul Sibiu judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a venit la Sibiu pe data de 16 mai 2016 și a ținut o lecţie de educaţie juridică pentru pentru cei 80 de copii instituționalizați în CP Agârbiciu, CP „Tavi Bucur” Cisnădie , CP Gulliver, CP Orlat, CPCD Turnu Roșu și CPCD Sf.Andrei Mediaș.

"E pentru prima dată când ma întâlnesc cu atât de mulți copii din centrele de plasament. Îndrumați din timp, încă există o speranță pentru ei. Grija educatorilor și urmarea unor cursuri este esențială. Acești copii au nevoi speciale, dar în egală măsură au drepturi și îndatoriri. Ei sunt în responsabilitatea noastră, a societății din care sunt parte. Merită tratați cu toată atenția!", a declarat judecătorul Cristi Danileț.

Evenimentul a fost deschis de către vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJ Sibiu, domnul Constantin Șovăială, care le-a explicat copiilor instituționalizați ce reprezintă Consiliul Județean, rolul și menirea sa în viața cetățenilor din județul nostru, dar, mai ales, în viața lor.
„Consider că această activitate pe care o desfăşurăm, la care s-a alăturat domnul judecător Cristi Danileţ este deosebit de importantă, atârnă foarte mult la educarea acestor tineri. Toate aceste genuri de activităţi au un singur scop: să-i educăm pe aceşti tineri şi să le spunem că orice încălcare a legii este gravă”, a declarat domnul Constantin Şovăială.

La finalul evenimentului directorul general al DGASPC Sibiu, doamna Laura Vîlsan, a donat copiilor merituoși la învățătură, voluntarilor proiectului „Ajungem Mari”, precum și șefilor de centre participanți la eveniment, câte un exemplar al manualului scris de către domnul judecător Cristi Danileț : „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie”, gest care s-a dorit a fi un îndemn simbolic adresat acestor copii pentru studiu și dragoste de carte, precum și un semn de mulțumire și apreciere adresat voluntarilor și șefilor de centre.

”Am ținut mult să organizez un asemenea eveniment pentru copiii din centrele de plasament din două considerente: 
-pe de o parte, pentru că acești copii, din centrele rezidențiale aflate în structura DGASPC Sibiu, nu au avut ocazia să participe împreună la un eveniment organizat la Consiliul județean, și consider că, pe lângă emoțiile și bucuria revederii este și un prilej pentru aceștia să asculte un profesionist în materie, vorbindu-le despre reguli, lege și justiție;
-pe de altă parte, pentru că acești copii devin adulții de mâine ai comunității noastre și este extrem de important să înțeleagă faptul că doar respectând regulile și legea, finalizând o formă de învățământ, au o șansa reală de a-și depăși condiția, de a se integra în societate, ca cetățean onest și responsabil.

Îndemnul meu pentru toți copiii instituționalizați este: mergeți la școală!! Aveți curajul să vă doriți ce este mai bun pentru voi! Nu lăsați pe nimeni să vă facă vreun rău sau să fure ”frumosul” din sufletul vostru de copil!”, a declarat Laura Vîlsan.

Demn de menționat, reprezintă faptul că este pentru prima dată când DGASPC Sibiu organizează un asemenea eveniment pentru copiii instituționalizați, fapt care reprezintă un prim pas spre conștientizarea importanței respectării legii în general, dar și a conduitei la școală și în societate, regulilor privind utilizarea corectă a computerului și ce capcane există în mediul online, precum și noțiuni despre corupție și impactul său negativ în viața unei societăți sănătoase.